Színtónus és kalibrációs méretGyártási méret vs. névleges méret


A kerámia lapok égetése során kisebb-nagyobb mértékben zsugorodnak, minek hatására az elkészült lapok mérete akár 3-4 mm-rel is eltér a névleges mérettől. Ezért a gyártók a gyártási méret alapján csoportosítják a lapokat, és a gyártási méretet a csomagoláson az ún. kaliberrel feltüntetik. Egy kalibrációs osztályba sorolt lapok mérete jellemzően +/- 0,5 mm pontosággal megegyezik.

Amennyiben Ön egy termékcsalád lapjait vegyesen szeretné lerakni, figyelnünk kell (Önnek, nekünk, és a burkolónak is) arra, hogy lehetőleg azonos kalibrációjúak legyenek a burkolólapok. Általánosan elmondható, hogy egy kalibrációs méretkülönbség esetén még a lapok problémamentesen lerakhatók. 

Ezt a problémát kiküszöbölik az ún. élcsiszolt (rektifikált) lapok, ahol gyártás után a termék széléit lecsiszolják, ezáltal biztosítva a méretpontosságot és az egyenes éleket.

 Színtónus


A kerámia lapok sok összetevő (természetes anyagok) keverékéből állnak, ráadásul az égetés során sem tudják biztosítani a tökéletesen azonos hőmérsékletet, páratartalmat. Ezért a kerámialapok színtónusa minden gyártás során változik. Ezt a gyártó a csomagoláson feltünteti. Az üzletünkben kiállított, weboldalunkon feltüntetett mintadarabok színárnyalata az adott gyártástól eltérhet.

  
Példa színtónusbeli különbségekre: gyártó által biztosított termékfotó (bal), aktuális gyártás színárnyalata (jobb)

Amennyiben az Ön által rendelt burkolat mennyisége nem elegendő, utánrendelés esetén törekszünk rá, hogy ugyanolyan színtónusú lapot szállítsunk Önnek, de erre garanciát nem tudunk vállalni. Kérjük, hogy utánrendelés során adja meg a dobozon szereplő gyártási azonosítókat (gyártási dátum, színtónus (Tono), kaliber (Caliber)).

Zalakerámia csomagoláson található feliratok és jelentésük