Kopásállóság, csúszásmentesség, fagyállóság

Kopásállóság - PEI érték

A PEI értéket a gyártók mázas kerámia padlólapokhoz adnak meg. Az anyagában színezett lapok esetén más eljárással vizsgálják a kopásállóságot. 

PEI I: kevésbé igénybevett helyeken, ahol mezítláb, vagy puha talpú cipőben járunk. (Nem ajánljuk senkinek.)

PEI II: kevésbé igénybevett helyeken megfelelő lehet, pl. fürdőszobában.

PEI III: közepesen igénybevett helyek burkolására, ahol normál talpú cipőben járunk. Lakások szinte minden helyiségébe, kivéve az előszobát, konyhát.

PEI IV: erősen igénybevett, gyakran látogatott helyiségek burkolására. A helyiségekben az igénybevétel az átlagosnál nagyobb, a burkolatot karcoló, szennyező anyagok is érhetik. Ezen lapok már egy családi ház bármely helyiségében megfelelőek.

PEI V: Nagy forgalmú, az átlagnál erősebben igénybe vett helyiségek burkolására alkalmas burkolólapok. Alkalmazható éttermekben, büfékben, szállodákban, üzletekben is.

 


 

Fagyállóság - ISO 10545-3

A lap fagyállóságát a vízfelvétele határozza meg. A fagyálló lapok vízfelvétele alacsony, <0,5 tömegszázalék. Tudni kell azonban, hogy az elkészült burkolat csak akkor lesz fagyálló, amennyiben a ragasztó- és fugázóanyag flexibilis, valamint a vízszigetelés is megfelelő.

 


 

Csúszásmentesség

A csúszásmentességet német szabvány szerint vizsálják (DIN 51130). A száraz cipőtalpra vonatkozó csúszásmentességet az R9-R12 skálán adják meg. Általánosságban elmondható, hogy minél jobban csúszásgátló a lap felülete, annál nehezebb takarítani, ezért feleslegesen csúszásmentes lapot sem célszerű választani.

R9: sima felület - általános felhasználás (lakások, iskolák, irodák rendelők)

R10: csúszásmentes felület - (fürdőszoba, raktár, garázs, éttermi konyha)

R11: fokozottan csúszásmentes - (mosoda, tejüzem, hűtőkamra padlója)

R12: maximális csúszásmentesség - (húsfeldolgozó, ipari konyha, cukorüzem)

A vizes kövön, mezítláb való csúszásmentességet betűvel (A, B, vagy C) jelölik. A fürdőszobába szánt lapnak ajánlatos választani legalább A csúszásmentességi osztályú lapot.


Csúszásmentességi osztályok lábbeli használata során (R érték), illetve mezítláb (ABC jelölés)