Burkolatok mérettűrései

Az I. osztályú burkolatokra vonatkozó minőségi kritériumokat szabványok határozzák meg. A kerámia burkolatokra az Európai Unióban egységesen harmonizált ISO 10545 szabványkötet vonatkozik. Tehát ugyanaz a szabvány vonatkozik magyar, lengyel, spanyol vagy akár olasz burkolatokra egyaránt. Ezen szabványok 2. fejezete tűréseket definiál. Amennyiben a termék tulajdonságai a megadott tűréseken belül helyezkednek el, a termék I. minőségi osztályúnak tekintendő.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyártók csak a termék felhasználása előtt (azaz burkolás előtt) fogadják el a mérettűrésekre vonatkozó minőségi reklamációkat.

A következőkben a szabványt értelmezve megadjuk azokat a határértékeket, melyeket az első osztályú termékek teljesítenek.

 

ISO 10545-2: Méretbeli eltérésekre vonatkozó tűrések

  • Oldalméretekre vonatkozó kritérium: a mérettől való eltérés az adott hossz 0,5%-a lehet.

Példa: 30×30 cm-es burkolat esetén: 1,5 mm eltérés megengedett.

Következmény: nem élcsiszolt, nagyméretű lapok esetén az alkalmazandó fugahézag növelendő. Pl. a Zalakerámia gyár a 30×60 cm-es lapjai esetén 4 mm, vagy nagyobb fúgahézag alkalmazását kéri (ezt a dobozokon fel is tünteti). A burkoló a lapok fektetése előtt bontson fel 5-10 dobozt, mérje meg milliméter pontossággal a lapok méretét, és ezen információ ismeretében határozza meg a fugahézag szélességét. Falicsempék esetén össze kell mérni a különböző színű falicsempék, dekorációs elemek méretét is.

  • Vastagságra vonatkozó kritérium: +/- 5%. Azaz a névlegesen 10 mm vastag burkolat vastagsága egy adott szállítmányban 9,5 és 10,5 mm között változhat.
  • Élek egyenességére vonatkozó követelmény: +/- 0,5%

Élek egyenességének meghatározása: C/L alapon

 

  • Derékszögűségre vonatkozó követelmény: +/- 0,6%

Derékszögűség meghatározás: delta/L alapon

 

  • Görbeségre vonatkozó követelmény:

Pozitív görbeség: max. megengedett érték +0,5%. Meghatározása: C/L alapon.
Azaz egy 60×60 cm-es burkolat síktól való eltérése a lap közepén 3 mm lehet.

 

 Negatív görbeség: max. megengedett érték -0,3%. Meghatározása: C/L alapon.